söndag 9 augusti 2009

Vecka 32 2009

Sommar o sol har erbjudit fint fiske i veckan. Kultsjödalen har flera klara strömmar som vid gynsamma förhållanden är utmärkta att "sightfiska". Framförallt Ransarån men även endel andra vatten har alltså tillräckligt klart vatten för att man vid rätt ljus kan smyga sig på och se fisken innan man presenterar flugan. Detta är verkligen flugfiskets grädda. För mig är det den ultimata flugfiskeupplevelsen att tillsammans med en fiskekompis leta upp en fisk och sedan lägga ut en torrfluga framför nosen. Här gäller det att samarbetet är på topp. Använder man sig av denna tekniken är det minst lika spännande att vara den som ser fisken och instruerar fiskaren som att fiska själv. Vi har haft några dagar med sol och lite vind nu som gjort detta fisket möjligt. Johans 2 kilos öring på bilden nedan är ett exempel på hur det kan gå när allt faller på plats. Efter ett antal flugbyten steg tillslut öringen och sög i sig en svart nattslända.
Senare delen av sommaren är en härlig tid för vandring upp fjället. Vi har besökt både fjälldelen av Ransarån (Bieransarn till Tjåkkele) och Dourronjaure (Stekenjokk) i veckan som gått. Bland våra gäster hade vi ett gäng spanjorer som för första gången fick se kalfjället och dess klara vatten. Som bonus lyckades de dessutom lura ett par granna öringar. Miguel, vår spanska reseledare, tog sitt personbästa på öring i dagarna med en öring på hela 60 cm.
I Nedre delen av Ransarån fiskas det som vanligt flitigt. Flugorna för veckan har varit spent spinners (döda dagsländor) och klassiska superpuppan. Ibland när rödingen vägrat vaka har det även här fungerat att "sightfiska" och då framförallt med lite tyngre nymfer för att komma ner i strömmen. Även nymffisket når en ny dimension när man ser fisken i vattnet. Väl värt att prova när tillfälle ges.
Vädret har som sagt varit fantastiskt. Dock ser det ut att bli lite ostadigare i veckan som kommer. Men en eller ett par högtryck till borde vi få ta del av innan hösten gör sitt intåg.






Bilder från ovan:
Sightfiske efter öring. Foto: Anders Oscarsson
Johan med "sightfiskad" öring. Foto: Anders Fredriksson
Stekenjokk. Foto: Jonas Olsson
Röding simmar tillbaka i Ransarån. Foto: Anders Oscarsson

Jonas - Saxnäsfishing 090809

Inga kommentarer: